Afritour

Tijdens de Afritour ga je te voet samen met een Zuiderling, kriskras de Afrikaanderwijk door. Tijdens de tour blijf je niet alleen op straat; je bent ook te gast bij verschillende lokale ondernemers en bewoners van de wijk en kom je op plekken waar je doorgaans niet zult komen. Een echte safari in de stad! De tour duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur maar kan desgewenst worden ingekort of uitgebreid. 

Maassilotour

In 1906 verscheen een kolos aan de rand van de pas gegraven Rotterdamse haven. Het door J.P. Stok (bekend van o.a. het Hulstkamp gebouw en pakhuis Santos) ontworpen gebouw was als grootste graansilo van Europa medebepalend voor de groei Rotterdam. Aanvullend op het eerste ontwerp van J.P. Stok hebben andere bekende architecten zoals Brinkman en van der Vlugt (o.a. van Nelle fabriek) en Postma en Postma het gebouw uitgebreid met een verdrievoudiging van het aantal vierkante meters. Mede dankzij Rotterdamse bouwstenen als deze verviervoudigde enkele decennia het bevolkingsaantal en werd de Rotterdamse economie een van de belangrijkste van Europa. Hele woonwijken weden gebouwd om werknemers van gebouwen als de Maassilo te kunnen huisvesten; de Tarwewijk heet niet voor niets Tarwewijk. 

Tegenwoordig gaat het er in de Maassilo heel anders aan toe: wekelijks gaan er duizenden mensen uit hun dak op opzwepende beats en groeien creatieve bedrijven in het interne bedrijfsverzamelgebouw. 

Wandel mee door een Rotterdams Icoon en laat je verbazen over de schaal, de verandering en de industriële schoonheid. Een tour duurt ongeveer 1-1,5 uur maar kan desgewenst ingekort of uitgebreid worden. 

Kaap de La Vista

Zeemanskwartier, Yuppendorp, Red-Light District, Chinatown, Uitgaansgebied, Vergane Glorie of Opkomend Stadsdeel, er zijn veel manieren om Katendrecht, of liever: "de Kaap" te duiden. Een Zuiderling neemt je mee en laat je de verschillende kanten van dit dynamische schiereiland zien. Tijdens de tour blijf je niet buiten, je gaat ook naar binnen om achter de deur te kijken bij verschillende locaties die kleur geven aan de Kaap. De tour kan zowel te voet als per fiets worden afgelegd en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur maar kan desgewenst ingekort of uitgebreid worden.   

de Kaaphunt

Kaap Hunt is de naam van een groepsspel, waarbij je op een speciale manier zélf Katendrecht leert te ontdekken.

In de vorm van een ‘scavanger hunt’, waarbij punten verdiend worden door speciale opdrachten uit te voeren, ga je in groepsverband op pad over De Kaap. De onderdelen lopen uiteen en zijn afwisselend van aard: creatieve opdrachten, puzzelopgaven, op zoektocht gaan, foto’s maken, etc.

Het spel kan gespeeld worden door deelnemers van jong tot oud (mits goed ter been) en is erg geschikt voor groepen scholieren, studenten, collega's en familieleden. Omdat het leuk, ludiek en leerzaam is, is het al een aantal malen als educatief programma ingezet. Maar ook groepen die uit zijn op ‘eens een keer wat anders’ komen prima aan hun trekken.

De Kaaphunt duurt ongeveer 3,5 uur en is inclusief inleiding, presentatie van de scores en de uiteindelijke uitreiking van een mooie prijs. Dit laatste onderdeel kan goed worden ingepast in een borrel of als onderbreking van een etentje. Neem vrijblijvend contact met ons op voor alle mogelijkheden. 

Steef Rond(t) de Kaap!

De Rotterdamse artiest, zanger, entertainer en gitarist Steef Vooren neemt u mee op een muzikale en historische wandeltocht door Katendrecht, langs legendarische hoogtepunten als Ketelbinkie, (Negro Palace) Belvedėre, de Veerbootkade van drs. P. en het geboortehuis van Johnnie Hoes. Onderwijl bezingt hij de rijke muzikale geschiedenis van de Kaap: van jazz tot smartlap en Hawaii.

Architectuurtour Zuid

Tijdens deze tour fiets je kriskras door de architectonische lappendeken die Rotterdam-Zuid is. Grootstedelijke vraagstukken, bouwstijlen en verhalen uit levens van bewoners komen aan bod. Desgewenst kan de Tour vooraf worden gegaan door een inhoudelijk presentatie over de Rotterdam-Zuid en stedenbouwkundige visies die dit stadsdeel hebben gevormd.   

Tarwewijk: (midnight) tarwetales

Je zou het misschien niet direct zeggen, maar de Tarwewijk is een waar epicentrum geweest van (Rotterdamse) kunst en met name: literatuur.
Tijdens de tour neemt bewoner en literatuurkenner Robert Tao je mee naar het huis van Geert van Oorschot , loop je over de Brielselaan waar Cor Vaandrager zijn autobiografische teksten schreef en dwalen je gedachten mee-af met Merijntje Gijzen langs de Maashaven. Ga mee en ontdek nog veel meer literaire verrassingen.

Het leuke is, de tour is ook 's avonds en 's nachts te lopen: luister in kaarslicht in portiekjes en parkjes naar voordrachten van wek uit de tarwewijk: Midnight Tarwetales. De tour duurt ongeveer 2 uur. 

Pendrecht: Rotterdams Socialisme

De Rotterdamse wijk Pendrecht, gebouwd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, is ontworpen door de bekende socialistische stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese. De wijk is opgebouwd uit zgn. wooneenheden: een soort stempel waarbij verschillende typen woningen rondom een gemeenschappelijke tuin zijn gebouwd. De woonbuurten, die bestaan uit om en om gespiegelde wooneenheden die naast elkaar gelegd zijn, liggen rondom Plein 1953, dat het hart van de wijk vormt. Een stedenbouwkundig hoogstandje, maar ook een wijk die veel in opspraak is geweest. Wandel mee en ontdek Rotterdams Socialisme in Pendrecht. De tour duurt ongeveer 2,5 uur maar kan desgewenst ingekort of uitgebreid worden. 

L'art du SJAARLOOS

Het dorpje Charlois, of liever gezegd: oud-sjaarloos, is een waar kunstenaarsdorp in de stad. Talrijke ateliers, galeries en kunstwerken in de openbare ruimte sieren dit van zichzelf al pittoreske stadsdeel. Hier voelt het echt alsof je  door een oud-dorpje wandelt. Sterker nog; Charlois hoort nog niet zo lang bij Rotterdam en de oud-sjaarlosenaren koesteren hun eigen geschiedenis. 

Deze tour neemt je mee (te voet of met de fiets) langs verschillende verborgen ateliers, galeries en kunstwerken in een historische omgeving. De tour duurt ongeveer 2 uur maar kan desgewenst worden uitgebreid of ingekort.   

Pincoff's Tendertour

Een held en een schurk: Lodewijk Pincoffs. Dankzij zijn visie is Rotterdam uitgegroeid van een relatief klein plaatsje naar een metropool met een wereldhaven. Zonder Pincoffs geen Zuid. De man was alleen niet geheel 'zuiver op de graad'. Tijdens de tour vaar je in een tender langs zijn turbulente geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met de opkomst van Rotterdam en (durven we best te zeggen:) die van Nederland. 

Afvaart is vanaf verschillende plaatsen mogelijk, vraag ons naar de mogelijkheden. Pincoff's Tendertour duurt ongeveer 2 uur maar kan desgewenst worden ingekort of uitgebreid. 

Vreewijk: Dorp in de Stad

Tuindorp Vreewijk. Een internationaal befaamde parel van een tuindorp, midden in de grote stad. Naar een ontwerp van Granpré Molière, Berlage en anderen werd er ruim 100 jaar geleden onder het mom van "ieder mensen heeft recht op zijn/haar eigen stukje grond" een schitterend tuindorp gebouwd. Vanwege de monumentale status van het dorp is er veel voelbaar van haar rijke historie. Wist je bijvoorbeeld dat er in Vreewijk het "Rotterdamse Anne Frank-huis" te vinden is, of dat de Fabeltjeskrant (jaja, de Fabeltjeskrant) uit Vreewijk komt en dat de typetjes eigenlijk bewoners waren? Wandel of fiets mee en verbaas je over dit prachtige stukje Zuid. De tour duurt ongeveer 2 uur, maar kan desgewenst worden uitgebreid of ingekort.      

Een tour op maat

Er valt zoveel te zien op Zuid dat niet alles te vatten is in een bepaalde tour. We doen graag ons best om juist die dingen te laten zien die passen bij uw wensen en interesses. In overleg maken we dus graag een tour op maat. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanuit een professioneel/inhoudelijke invalshoek met een nadruk op stedelijke vraagstukken, of juist een informele hoek met een nadruk op teambuilding en gezelligheid. 

Om een idee te geven van wat er zoal mogelijk is; hierbij wat voorbeelden van tours op maat uit het verleden:

"het groene Zuiden", in opdracht VMBO-Slinge, tijdens de tocht bezochten we per fiets veel van het groen dat Zuid rijk is. 

"verboden Muziek", in opdracht van North Sea Round Town, een tour over verboden muziek op Katendrecht tijdens de oorlogsjaren. 

"jazzfietsen op Zuid", in opdracht van North Sea Round Town, een tour langs zes concerten op geheime locaties. 

"Holy Fuck", in opdracht van een privegezelschap, een tour langs religieuze instellingen en (voormalige) tippelzones. 

"TeaTimeTouring with Ten" in opdracht van South Explorer, een tour langs kunst en cultuurinstellingen op Zuid in een 10 persoons theefiets. 

"samenlevingsmodellen op Zuid" in opdracht van Universiteit van Amsterdam, een tour over samenlevingsvraagstukken op Zuid. 

"Zuid maken, Zuid kraken" in opdracht van ISW Hoogeland, een beknopte geschiedenis van Zuid met een educatieve opdracht.  

Binnenkort beschikbaar: # TROTS

Een tour die wordt gegeven door jongeren van Zuid. Hierbij wordt je rondgeleid langs plekken waar jongeren tussen de 15 en 18 jaar trots op zijn. Vaak zijn dit hele andere kanten van Zuid dan die je zou verwachten. De jongeren worden momenteel opgeleid 

Please reload

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dit is Zuid

Socials

Pretorialaan 33B
3072 EG Rotterdam
info@ditiszuid.nl

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon
Blijf op de Hoogte